Amerikaanse rechter: beat in Katy Perry’s Dark Horse is plagiaat

Eindelijk duidelijkheid in de jarenlang durende auteursrechtszaak tussen popster Katy Perry en de christelijke rapper Marcus Gray: de negenkoppige federale jury in Californië komt tot het unanieme oordeel dat Perry met de onderliggende beat van het wereldberoemde nummer ‘Dark Horse’ (2013) plagiaat heeft gepleegd.

In 2014 beklaagden Gray (artiestennaam Flame) zich samen met twee co-schrijvers dat Perry de onderliggende beat van hun gospelnummer ‘Joyful Noise’ (2008) zou hebben gebruikt in haar hit ‘Dark Horse’. Hierom daagden zij de popzangeres en een aantal producers en songwriters die aan de hit hadden meegewerkt voor de rechter.

Perry’s advocaten stelden dat ‘Gray en zijn co-schrijvers de elementaire bouwstenen van de muziek probeerden te bezitten, het alfabet van muziek dat voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn‘. Verder stelden Perry en haar team nooit van het betreffende nummer of van Gray gehoord te hebben.

Gray’s advocaten verwezen daarop naar de miljoenen weergaven op YouTube en Spotify van ‘Joyful Noise’. De jury ging hierin mee en oordeelde vervolgens dat de beat van ‘Joyful Noise’ origineel genoeg was om auteursrechtelijke bescherming te genieten en stelde Perry en haar team aansprakelijk voor plagiaat. Gezamenlijk zijn Katy Perry en haar team veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2,78 miljoen euro, waarvan ruim 500.000,- euro voor rekening van Perry komt.

Hieronder een video waarin beide nummers naast elkaar zijn gezet; oordeel zelf.