Geen auteursrecht op ‘haters gonna hate’ – Taylor Swift wint zaak over ‘Shake it off’

Taylor Swift komt voor de tweede keer in de rechtbank onder een beschuldiging van plagiaat uit. De zin: ‘All the players gonna play, play, play, play, play, and all the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate’ in haar wereldberoemde nummer “Shake it off”, wekte wederom argwaan bij een collega- songwriter. Waar Swift eerder door Jesse Graham werd aangeklaagd omdat ze volgens hem de tekst van zijn nummer ‘Haters gone hate’ uit 2013 had gestolen, beklagen nu
Sean Hall en Nathan Butler zich over precies diezelfde lyrics. De tekstschrijvers van nummers voor onder andere Justin Bieber en de Backstreetboys schreven in 2001 een nummer met de titel ‘Playas Gon’ Play’ voor 3LW, een Amerikaanse meidengroep. Het refrein van dit nummer luidde: ‘Playas they gonna play, and haters they gonna hate’. Volgens Hall en Butler waren zij de eersten die deze woorden in combinatie met elkaar gebruikten in 2001.

Maar daar dacht de Amerikaanse rechter Michael Fitzgerald anders over. Het gebruik van de woorden ‘player’ en ‘hater’ samen is –ook in het jaar 2001-  zo ingeburgerd in de Amerikaanse cultuur, dat het concept geen bescherming onder de Copyright Act geniet. De rechter geeft Taylor Swift dus gelijk, maar is over het werk van beide partijen niet erg complimenteus. Volgens hem is het gebruik van de woordencombinatie eerder ´banaal´ dan ook maar een beetje creatief of origineel, waardoor het geen auteursrechtelijke bescherming kan genieten.

Sean Hall en Nathan Butler laten het er niet bij zitten en gaan in hoger beroep. Volgens hen had rechter Fitzgerald zich moeten laten inlichten door een muziekexpert, in plaats van zelf te oordelen over de originaliteit van de tekst.