Parlementaire werkgroep: downloaden moet strafbaar worden

Rapport AuteursrechtenHet Nederlandse auteursrecht verkeert in een crisis en is nodig aan vernieuwing toe. Dat is de conclusie van een rapport van de Parlementaire Werkgroep Auteursrecht (4 leden van SP, CDA, PvdA en VVD) dat vorige week verscheen. Het rapport bevat aanbevelingen voor het Nederlandse auteursrechtbeleid.

De auteursrechtwetgeving dient te worden gemoderniseerd, downloaden moet strafbaar worden en er moet zo snel mogelijk een auteurscontractenrecht worden ingevoerd. Dit zijn nog maar een paar van de conclusies die de werkgroep in haar rapport trekt. Vooral belangrijk is volgens de werkgroep dat Nederland een eigen koers gaat varen ten opzichte van Europa, want daar schiet het harmonisatieproces naar haar mening niet erg op.

De vraag is natuurlijk of het wel mogelijk is dat Nederland zich niets aantrekt van Europa als het gaat om auteursrecht, maar dat komt in het rapport niet of nauwelijks naar voren. Ook in andere opzichten slaat het rapport de plank soms mis. Zo constateert de werkgroep geschokt dat ‘de basisprincipes van de Auteurswet al tientallen jaren niet zijn veranderd’. Daarmee lijkt de werkgroep niet alleen voorbij te gaan aan de implementatie van de Europese Richtlijn Auteursrecht in de Informatiemaatschappij, maar wordt ook de indruk gewekt dat het slecht zou zijn als de grondslagen van een wettelijk systeem niet constant veranderen – wat niet noodzakelijkerwijs zo is.

Er zijn dan ook meer kritische geluiden over het rapport (zie onder meer het commentaar van Arnout Engelfriet op zijn website). Het rapport wordt aanstaande donderdag de 25e juni besproken in Amsterdam tijdens de Boek9 Actualiteiten lunch (www.boek9.nl).