Eerste juridische claims over livestreaming apps – HBO boos op Periscope vanwege livestreams Game of Thrones

De eerste juridische schermutselingen over de nieuwe livestreaming apps Periscope en Meerkat steken de kop op. HBO zond gisteren de eerste aflevering uit van het nieuwe seizoen van Game of Thrones en mensen gingen dat massaal live streamen. Zo kon je gratis kijken in plaats van het gebruikelijk maandbedrag van $25,- te betalen.

HBO was begrijpelijkerwijs not amused. Het betaalkanaal vindt dat haar intellectuele eigendomsrechten zijn geschonden en heeft (in ieder geval) verwijderingsverzoeken naar Twitter’s livestreaming dienst Periscope gestuurd. HBO vindt dat Periscope en Twitter verantwoordelijk zijn voor het tegenhouden van illegale streams. Hollywood Reporter quoot een HBO-woordvoerder: “We are aware of Periscope and have sent takedown notices. In general, we feel developers should have tools which proactively prevent mass copyright infringement from occurring on their apps and not be solely reliant upon notifications“.

Periscope beroept zich van haar kant op de ‘safe harbour’ bescherming; zij bemoeit zich niet met de inhoud van de streams en levert alleen de techniek. Als sprake is van een inbreuk kunnen rechthebbenden een notice & takedown verzoek indienen en dat beoordeelt Periscope dan. Als inderdaad sprake is van inbreuk neemt Persicope maatregelen.

Probleem voor HBO is natuurlijk de nogal beperkte effectiviteit van notice en takedown verzoeken aan Periscope en Meerkat. Via Meerkat wordt alleen live uitgezonden. En streams van Periscope worden weliswaar 24 uur bewaard, maar ook die termijn lijkt wat kort. Het is niet bepaald uit te sluiten dat Periscope pas reageert op een takedown request als die 24 uurs periode al voorbij is en de vogel (of in ieder geval de inbreuk) al gevlogen is.

Meer over de juridische implicaties van Periscope en Meerkat vind je hier.