Peter R. de Vries mag ‘publicist’ kierewiet noemen

Eiser heeft zich in tal van publicaties op zijn website, Facebook en Youtube uitgelaten over de in 1991 vermoorde Marianne Vaatstra. Volgens hem is de Vaatstra-zaak “echt het grootste bedrog dat ooit over Nederland is uitgestort”. De moeder en broer van het vermoorde meisje hebben een kort geding aangespannen tegen eiser waarin zij een contactverbod, een publicatieverbod en rectificaties van eerdere uitingen hebben gevorderd. Bij vonnis van 7 augustus 2017 zijn de vorderingen grotendeels toegewezen. Hier de rectificatie.

Op 13 juni 2017 heeft het televisieprogramma RTL Boulevard, met als gastspreker Peter R. de Vries, aandacht besteed aan dit kort geding. Eiser vindt dat Peter R. de Vries bij RTL Boulevard over de schreef is gegaan door hem ‘kierewiet’ te noemen en door te stellen dat hij afgevoerd moet worden in een dwangbuis. Eiser eist een rectificatie op de website van RTL Boulevard. De Vries stelt dat hij een waardeoordeel heeft gegeven over de gedragingen van eiser en hij niet onrechtmatig heeft gehandeld. De rechter is dat met hem eens. Door zich extreem uit te laten over de moord op Marianne Vaatstra maakt eiser zich volgens de rechter tot publiek persoon en zal hij eerder krachtige tegengeluiden moeten dulden dan andere personen. Peter R. de Vries handelt niet onrechtmatig, nu de uitspraken van hem een waardeoordeel vormen, en de uitingsvrijheid ruimte laat voor provocatie en overdrijving. De uitingen van Peter R. de Vries hebben daarmee voldoende feitelijke basis om niet excessief te zijn. De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam wijst de vorderingen af.

De strijd tussen de moeder van Marianne Vaatstra en eiser was echter nog niet gestreden. De Rechtbank Noord-Holland heeft vorige week geoordeeld dat eiser aan de moeder van Marianne Vaatstra 500.000 euro aan dwangsommen moet betalen omdat hij zich niet aan het vonnis van 7 augustus 2017 heeft gehouden.