Eberhard van der Laan

Vanmorgen hoorden we tot ons verdriet dat Eberhard is overleden. Eberhard was niet alleen de geliefde burgemeester van Amsterdam, hij was tot een aantal jaar geleden ook onze collega. Vijfentwintig jaar geleden was hij een van de oprichters en naamgever van ons kantoor. In 2004 haalde hij Willem Van Manen – fervent voorvechter van de vrijheid van meningsuiting – naar Kennedy Van der Laan.

Willem had bijzondere waardering voor Eberhard vanwege de zaak van cineast Louis van Gasteren tegen columniste Pamela Hemelrijk. In 1990 publiceerde Het Parool een aantal kritische artikelen over Van Gasteren die in 1943 een bij hem ondergebrachte joodse onderduiker om het leven had gebracht. Willem stond Het Parool bij in de rechtszaak over deze publicaties. De Hoge Raad stelde Van Gasteren in het gelijk, hij zou het recht hebben om met rust te worden gelaten. Over die uitkomst was veel te doen.

Columniste Pamela Hemelrijk ventileerde haar onbegrip over de zaak in een open brief aan de Hoge Raad:

Geachte Hoge Raad,

Ik schrijf U over een onderwerp dat ik, als ik de juristen geloven mag, nooit meer kan aanroeren. Nou ja, ik kan het wel doen, maar, aldus die juristen, dan krijg ik onmiddellijk een proces met een dikke vette schadeclaim aan mijn broek, dat ik gegarandeerd ga verliezen.

Van Gasteren spande inderdaad ook tegen Hemelrijk een rechtszaak aan. Maar dankzij de deskundige en bevlogen bijstand van Eberhard heeft Hemelrijk die zaak gewonnen. Hemelrijk/Van Gasteren is een belangrijk, toonaangevend arrest over het belang van de vrijheid van meningsuiting. Het is één van de vele mooie dingen die Eberhard heeft nagelaten.

We zullen hem missen.