#Fuckdekoning – mag dat?

Het zal niemand zijn ontgaan dat de politie en het OM  - om de woorden van de majesteit te gebruiken – een beetje dom hebben gehandeld. Eerst werd besloten tot de arrestatie, en vervolgens ook nog eens tot vervolging van een meneer die als protest tegen het koningshuis “fuck de koning” scandeerde op een anti-zwarte Piet betoging.

Na alle ophef heeft het OM laten weten dat het de vervolging heroverweegt. Want de beslissing om te vervolgen was misschien toch wel wat snel en ondoordacht (?!) genomen. Overigens niet zonder de plank weer volledig mis te slaan en daarbij in een interview in het AD op te merken dat ook alle mensen die vervolgens in hun tweets #fuckdekoning vermeldden strafbaar zouden zijn.

Het is zorgelijk dat politie en OM keer op keer in de kramp schieten en censuur toepassen als het gaat om het koningshuis, zoals ook blijkt uit eerdere politie-optredens rond protesten van het Republikeins genootschap en studente Johanna. In hun misplaatste ijver bewijzen ze de Oranjes niet bepaald een goede dienst.

Hierna een interview dat ik gaf aan Vice over majesteitsschennis:

 

Hoe kun je de koning beledigen zonder gearresteerd te worden?
door Rik Beune

Gisteren werd duidelijk dat Abdulkasim al Jaberi voor moet komen omdat hij zijn boete van 500 euro weigert te betalen (wanneer is nog niet duidelijk, want de zitting van 27 mei is vanmiddag uitgesteld). Vorig jaar riep hij “fuck de koning, fuck de koningin en fuck het koningshuis” tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet, waarna hij van het podium werd geplukt en werd gearresteerd wegens majesteitsschennis. Het incident zorgde voor de nodige ophef.

Burgemeester van der Laan liet afgelopen zaterdag tijdens het Festival van het Vrije Woord nog weten dat hij het niet erg strafwaardig vond, en zei dat hij “onbedaarlijk in de lach” schoot toen hij hoorde dat er iemand …

Lees hier verder.