Rechtbank: “link Geenstijl naar Playboyfoto’s Britt Dekker is auteursrechtinbreuk”

GeenStijl logoIn 2011 lekte de fotoreportage van Britt Dekker voor Playboy uit via een Australische website genaamd Filefactory.com. Op deze site was een bestand ge-upload waar alle foto’s van de Playboy-reportage in stonden. GeenStijl plaatste een link naar dit bestand (in dit bericht) op haar site. Sanoma en Playboy (de uitgevers van Playboy) spanden daarop samen met Britt Dekker een procedure aan tegen GeenStijl. De rechter deed deze week uitspraak en oordeelde 

dat GeenStijl auteursrechtinbreuk pleegde door een hyperlink naar het bestand op Filefactory op haar site te plaatsen.

Normaliter wordt het plaatsen van een hyperlink naar inbreukmakende content niet gezien als auteursrechtinbreuk, zoals ook recent nog weer werd bevestigd in een vonnis van de Rechtbank Den Haag (MR 10431). De Rechtbank Amsterdam oordeelt nu echter anders en motiveert dat als volgt:

“In het onderhavige geval was de fotoreportage echter niet op zodanige wijze voor het publiek beschikbaar gesteld, dat deze voor het publiek toegankelijk en vindbaar was. Slechts de kring van personen die op de hoogte was van het URL-adres kon de fotoreportage via Filefactory (en later Imageschack.us) bekijken. (…) Niet de plaatsing van in een voor het publiek onvindbare file binnen de website Filefactory.com, maar de plaatsing van de hyperlink op Geenstijl.nl heeft er dan ook voor gezorgd dat het publiek vanaf 27 oktober kennis kon nemen van de fotoreportage voordat deze zou worden gepubliceerd in het decembernummer 2011 van Playboy.”

De rechtbank neemt nog een aantal andere omstandigheden mee en oordeelt uiteindelijk dat het plaatsen van de hyperlink auteursrechtinbreuk was. 

Er zijn al een aantal kritische commentaren verschenen: VU-professor Arno Lodder vindt bijvoorbeeld dat de zaak “de kern van het internet onderuithaalten verwacht dat de uitspraak “in hoger beroep geen stand zal houden”. Ook ICT-jurist Arnoud Engelfriet vindt dat de uitspraak “totaal niet [past] in de rechtspraak zoals die er ligten concludeert: “ik hoop wel dat er hoger beroep wordt aangespannen”. Dat gaat waarschijnlijk gebeuren: Tweakers.net meldt vandaag dat GeenStijl in hoger beroep zal gaan.

Een interessant detail in de uitspraak is overigens dat GeenStijl had aangevoerd dat ze de link hadden gekregen van iemand binnen Sanoma zelf. Dit zou volgens GeenStijl een marketingstrategie van Sanoma zijn. In de procedure werd gevorderd dat GeenStijl deze bron moest prijsgeven. De rechtbank wijst deze vordering af omdat GeenStijl als journalistiek medium recht heeft op bronbescherming. Zie MR 11432 over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van journalistieke bronbescherming in Nederland.