Auteur valse Google Reviews over kinderdagverblijf moet schadevergoeding betalen

De auteur die valse recensies op Google Maps heeft geplaatst over een kinderdagverblijf moet een schadevergoeding van €2.702 betalen. Zo blijkt uit een recent gepubliceerd vonnis van de rechtbank van Amsterdam van 25 oktober 2017.

De auteur, een bekende van de beheerders van het kinderdagverblijf, plaatste gedurende 10 maanden meerdere neprecensies vanuit verschillende Google-accounts. Hij noemde het kinderdagverblijf onhygiënisch en omschreef de situatie als ‘hysterisch’. Huilende kinderen zouden worden genegeerd en alles zou binnen het bedrijf draaien om geld, aldus de auteur. De recensies zouden het gevolg zijn geweest van een onenigheid die eind 2014, begin 2015 is ontstaan tussen de auteur en de beheerders van het kinderdagverblijf. Bekend was dat de auteur kampte met psychische klachten en onder behandeling was bij een therapeute.

In een eerdere kort gedingprocedure was Google bij vonnis van 29 februari 2016 geboden recensies te verwijderen en de advocaat van het kinderdagverblijf de NAW gegevens en IP adressen te verschaffen van de Google gebruiker(s) die de recensies had(den) geplaatst. Via de internetproviders van de IP adressen die Google had afgegeven kwam het kinderdagverblijf bij gedaagde uit.

De auteur van de neprecensies wordt veroordeeld het kinderdagverblijf de geleden materiële schade te vergoeden. Die bestaat uit de loonkosten van de bestuurders voor de tijd die zij niet hebben kunnen besteden aan hun eigenlijke werkzaamheden. De vordering tot vergoeding van immateriële (reputatie)schade wordt afgewezen, omdat die onvoldoende is onderbouwd. Wel wordt nog een vergoeding van buitengerechtelijke kosten toegewezen van EUR 11.000,-. Bestaande uit de kosten gemaakt voor de kort geding procedure waarmee afgifte van de gebruikersgegevens en verwijdering van de recensies door/van Google is gevorderd.