SBS Shownieuws wint zaak van vermeende dochter King of Pop

Michael Jackson (photo: Georges Biard)De Hollandse P heeft in 2009 een website opgezet om de wereld kenbaar te maken dat zij de gekidnapte dochter van Michael Jackson is. In een bericht op de bekende Amerikaanse roddelwebsite TMZ vertelde zij zelfs een rechtszaak te hebben aangespannen om DNA-bewijs te krijgen. SBS Shownieuws pakte het verhaal op en vroeg aan een psycholoog in de uitzending duiding te geven aan deze wonderlijke geschiedenis. P was niet blij met de wijze waarop SBS de uitzending had ingekleed en stapte naar de rechter voor een schadevergoeding. De rechtbank Amsterdam vond de uitlatingen in Shownieuwsniet onrechtmatig.

De psycholoog vertelde in het interview dat hij twee verklaringen zag voor het gedrag van P. Of ze is normaal en doet het voor het geld, of ze zit met zichzelf in de problemen en wil graag bekend zijn. In dit geval leek er volgens hem eerder sprake van een “borderline stoornis dan iemand voortgekomen uit een liefdesrelatie van Michael Jackson”. P kon zich niet vinden in deze analyse en stelde zich op het standpunt dat de psycholoog niet deze conclusie kon trekken zonder haar ooit gesproken te hebben. De rechtbank gaat hier niet in mee. De psycholoog heeft zijn analyse niet als een vaststaand feit gepresenteerd en bovendien op zakelijke toon gepresenteerd.

P heeft zich in deze zaak beroepen op haar recht op privacy (artikel 8 EVRM). De rechter merkt hier over op dat P zelf de openbaarheid heeft gezocht door het lanceren van haar website en berichtgeving op tmz.com. In het verlengde van deze publiciteit stond het SBS vrij over dit verhaal te berichten en de waarheid hiervan in twijfel te trekken.

De rechter voegt aan haar beslissing nog toe dat het verzoek op schadevergoeding sowieso was afgewezen. P had deze namelijk onvoldoende onderbouwd.