Het OM mag de vervolging voortzetten van vermeend AIVD-lek

Illustratie Telegraaf-artikel 28 maart 2009 - Bron: De TelegraafHet Openbaar Ministerie mag de vervolging voortzetten van de AIVD-medewerkster die er van wordt verdacht geheime informatie van de AIVD naar de Telegraaf te hebben gelekt. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald op maandag 28 september jl.

De vrouw en haar partner, een oud-medewerker van de AIVD, werden in juni gearresteerd, omdat ze staatsgeheime informatie aan Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf zouden hebben gelekt. Die krant heeft op basis van gelekte informatie onder meer het artikel “AIVD faalde rond Irak” van 28 maart dit jaar gepubliceerd, waarin staat dat de AIVD het kabinet verkeerd had voorgelicht en “klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten” zou hebben overgenomen zonder de informatie te verifiëren. Een eerdere bericht van Media Report over deze kwestie staat hier.

De advocate van de verdachte had de rechtbank gevraagd de strafzaak te stoppen. De reden van het verzoek was dat de AIVD zelf onderzoek had gedaan. Politie en justitie hebben, aldus de advocate, gebruik gemaakt van deze informatie in hun eigen onderzoek. De onderzoeken van de AIVD zijn geheim en daarmee oncontroleerbaar. Om die reden mag de AIVD zelf geen opsporingsonderzoek doen. Verdachten zouden immers niet weten waar ze zich tegen moeten verdedigen. De advocate had bovendien aangevoerd dat de objectiviteit in het geding was, omdat het onderzoek van de AIVD was gericht tegen een eigen werkneemster.

De rechtbank heeft echter beslist dat veel dingen in de strafzaak die nu nog onduidelijk zijn, nog nader kunnen worden onderzocht en opgehelderd. Het is te hopen dat de rechtbank tijdens de behandeling van de strafzaak zelf alsnog zeer kritisch kijkt naar het verloop van het onderzoek naar het lek.