Bert Brussen toch niet vervolgd voor herpublicatie dreigtweet aan adres Wilders

tweet-moHoe zat het ook alweer? Blogger Bert Brussen moest zich vorig jaar melden bij het “team bedreigde politici” van de politie. Hij werd daar als verdachte verhoord over herpublicatie (dus geen retweet) op zijn blog bbrussen.nl van de hiernaast weergegeven dreigtweet van een ander aan het adres van Wilders. Brussen werd wegens de herpublicatie van de tweet verdacht van bedreiging van Geert Wilders, waarop een maximum gevangenisstraf van twee jaar staat. Later kwam daar haatzaaien, wat weer later opruien werd, bij. Dat was 11 augustus 2010. Op ons blog verbaasden wij ons al eerder over het feit dat Brussen zich hiervoor als verdachte moest melden bij de politie. 

In het najaar liet het OM weten dat de rechter-commissaris op verzoek van de politie en het OM een deskundige had benoemd. De deskundige kreeg de volgende vragen voorgelegd:

1 – “Zou u de site van Bert Brussen kunnen omschrijven? (Is het een privé weblog, heeft het met journalistiek te maken?).” 
2 – Had het twitterbericht met de kop erboven “Wilders bedreigen doe je zo” nieuwswaarde?
3 – Hoe is het bericht te interpreteren? (Is het voor een “niet Bert Brussen volger” duidelijk dat het bericht ironisch bedoeld is? En hoe is dat voor een “Bert Brussen volger”?)

De deskundige was in zijn rapport van januari 2011 duidelijk:

1. Nee, het is geen privéblog,
2. Ja, het bericht heeft nieuwswaarde en
3. Herpublicatie van de dreigtweet is niet bedoeld om te dreigen, de bedreiging te ondersteunen of verder te verspreiden, maar om de negatieve bejegening van Geert Wilders aan de kaak te stellen.

Vandaag ontving Brussen het bericht dat het OM de zaak seponeert: “Bij deze beslissing heeft de deskundigenrapportage van dr. A. Pleijter een doorslaggevende rol gespeeld. Pleijter heeft onder meer geconcludeerd dat uw weblog een journalistiek weblog is en het bewuste bericht nieuwswaarde heeft. Volgens Pleijter blijkt uit de context van het weblog dat de publicatie van de tweet is bedoeld om de negatieve bejegening van Geert Wilders aan de kaak te stellen.

Ja, klopt als een bus. Wel nogal opmerkelijk dat het OM voor het trekken van die conclusie geheel leunt op een externe deskundige en niet zelf tot dit inzicht is gekomen (voordat Brussen werd verhoord).

Update: Volgens HP/De Tijd wordt de verzender van de originele dreigtweet wel vervolgd en is tegen hem 120 uur werkstraf geëist. In die zaak doet de rechtbank op 9 juni uitspraak.

Update 2: Hier staat een persbericht van het OM over het sepot, waarin wordt bevestigd dat tegen de verzender van de tweet 120 uur werkstraf wordt geëist.

Update 3: de verzender van de tweet is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur.

Jens van den Brink, auteur van dit bericht, trad in deze zaak  op als advocaat van Bert Brussen.