Google Wallet volgens PayPal nog niet in de pocket

paypalTrendwatchers zien in hun koffiedik al jaren voorspellingen van consumenten die hun boodschappen voortaan afrekenen met hun mobieltje. Uiteraard is het niet het gebrek aan technologie dat dit nieuwe technologische tijdperk (web 4.0?) in de wegstaat. Het lastige is een platform te creëren waarbij de apparatuur in de kassa’s ook aansluit bij de techniek in je smartphone. Uiteraard bestaan er al geruime tijd websites en systemen die het mogelijk maken geld over te maken op een andere manier dan de vertrouwde ‘overschrijving’ of het hopeloos verouderde handje-contantje. Zo een systeem is PayPal. Hiermee kun op het internet tamelijk eenvoudig betalingen doen. PayPal heeft grootse plannen om met behulp van haar systeem het mobiele betalen (aan de kassa) werkelijkheid te doen worden. Helaas zijn twee voormalige PayPal werknemers bij hun nieuwe baas Google op hetzelfde idee gekomen en hebben zij dit net iets sneller weten te realiseren. Dit leidt uiteraard tot enige wrevel en ergernis bij PayPal. Zij laat het er niet bij zitten en klaagt Google aan, een dag na bekendmaking van het concurrerende systeem.

Google openbaarde op 26 mei haar nieuwe systeem genaamd Google Wallet. In samenwerking met een aantal belangrijke financiële partners heeft Google als één van de eerste een betaalsysteem opgezet waarmee je op een aantal plaatsen daadwerkelijk met je mobieltje bij de kassa kunt betalen.

De klacht van PayPal heeft voornamelijk betrekking op de personen die het Wallet project tot stand hebben gebracht. Google heeft namelijk binnen een jaar twee belangrijke werknemers van PayPal weggekaapt. PayPal stelt zich daarom op het standpunt dat Google en de twee werknemers inbreuk maken op PayPal haar trade secrets.

We zullen zien wie het diepst in de buidel wil tasten om dit conflict tot een einde te brengen.